PERLA

TEATRE DOCUMENTAL

Finalitzat
divendres, 22 de març | 20:30 h

Interpretació: Marta Asamar García, Cèlia Castellano Algaba, Noèlia Fajardo Franch i Francesca Vadell Cubells
Dramatúrgia visual: Cia. Les Pinyes
Dramatúrgia textual: Francesca Vadell Cubells
Mirada externa: Mariantònia Salas Brunet
Disseny de llums: Marina Collado Bennasar
Distribuïdora: Bel Albertí Urrea
Teaser: Ekain Albite Arregi

Compartir

“Un homenatge a les dones obreres que no surten als llibres d’història”

PRIMERA ACTUACIÓ A COMARQUES GIRONINES

El nostre poble anava al ritme d’una fàbrica, la de Las Perlas, i els descansos de les obreres els marcava la seva sirena. Les nostres àvies a catorze anys van entrar a Las Perlas, van treballar per aixecar les seves llars i van acabar construint una xarxa de suport mutu, d’amistat i es van sentir orgulloses de pertànyer a la classe treballadora. Ara, nosaltres, les seves netes, que també lluitem dins la precarietat laboral, volem que soni fort la seva veu, la de les dones dipositàries de sabers industrials i artesanals que van entregar el seu cos, la seva joventut i la seva productivitat a la fàbrica.

Perla és un mosaic d’oralitats, d’objectes quotidians i un joc visual entre les clarors i les ombres de les herències familiars. Aquest espectacle té un objecte com a eix articulador: la perla artificial, el producte que les dones del llevant de Mallorca han elaborat durant anys. Una perla és sinònim de glamur, de bonança i de turisme de masses; però és també un artifici, una imitació, una mentida, que amaga sacrifici. Mans de dones al servei de la fàbrica. Quina petjada han deixat les nostres padrines/àvies dins els nostres cossos? Com viure amb els seus silencis i les seves culpes?

Es tracta d’un homenatge a les dones obreres que no surten als llibres d’història. Una història local i familiar, però que connecta altres realitats, ja que parla de temes tan universals com el món obrer, les dones treballadores o la relació entre netes i àvies.

La companyia Les Pinyes neix el 2019, quan tres companyes d’interpretació de teatre visual a l’Institut del Teatre decideixen posar en comú els seus interessos. Volen treballar el teatre partint del llenguatge visual, però sempre amb interdisciplinarietat, donant importància al moviment i també a la música.

Francesca Vadell Cubells (Manacor, 1986) és actriu i docent. Es llicencià a l’Institut del Teatre de Barcelona i té un màster en Gestió Cultural per la UOC. Des del 2013 compagina la feina d’actriu i la docència a l’Institut del Teatre.
 

Divendres
22
mar
20:30 h
 
Des de
10 €
Finalitzat